Prtljag u avionu – šta sme, a šta ne sme da se unosi

Priprema za putovanje avionom podrazumeva mnogo više od pukog izbora destinacije i kupovine karte. Jedan od ključnih aspekata koji garantuje bezbrižno putovanje jeste pravilno pakovanje prtljaga u skladu sa propisima.

Znajući šta sme, a šta ne sme da se unese u avion, možete izbeći neprijatna iznenađenja na aerodromu, ubrzati procedure provere i osigurati da vaše lične stvari i predati prtljag bezbedno stignu na željenu destinaciju. Nedoumice koje se tiču prtljaga u avionu su česte, zbog čega smo vam pripremili ovaj blog. U nastavku ćemo detaljno istražiti pravila o avionskom prtljagu koja postavljaju avio-kompanije, sa posebnim fokusom na to šta je dozvoljeno uneti u avion, a šta ne i kako se različiti predmeti tretiraju u avionskom transportu. Spremni?

Prtljag u avionu – čekirani vs ručni

Za početak, neophodno je da razjasnimo razliku između čekiranog i ručnog prtljaga. Ove dve kategorije prtljaga podležu različitim pravilima i ograničenjima, koja su od suštinske važnosti za efikasno i bezbedno putovanje avionom.

Čekirani prtljag u avionu

Čekirani prtljag je onaj koji predajete prilikom čekiranja na let i koji se tokom leta nalazi u teretnom prostoru aviona. Ovaj tip prtljaga omogućava putnicima da sa sobom ponesu veće količine stvari, uključujući tečnosti i predmete koji nisu dozvoljeni u kabini. Međutim, na težinu i dimenzije čekiranog prtljaga primenjuju se određena ograničenja koja variraju među avio-kompanijama. Uobičajeno je da se dozvoljava jedan do dva komada čekiranog prtljaga po putniku, sa maksimalnom dozvoljenom težinom od 20 do 32 kilograma po komadu.

Ručni prtljag u avionu

Ručni prtljag, poznat i kao kabinski prtljag, je onaj koji putnici nose sa sobom u putničku kabinu. Osim što mora biti dovoljno mali da stane u odeljak iznad sedišta ili ispod sedišta ispred vas, ručni prtljag takođe mora zadovoljiti stroge bezbednosne zahteve, posebno kada je reč o tečnostima i oštrim predmetima. Većina avio-kompanija dozvoljava jedan komad ručnog prtljaga i jedan lični predmet (npr. torbu za laptop ili žensku tašnu), pri čemu ukupna težina najčešće ne sme prelaziti 7 do 10 kilograma.

Zašto su ova pravila važna?

Poznavanje i poštovanje pravila o čekiranom i ručnom prtljagu pomaže u izbegavanju dodatnih troškova zbog prekomerne težine ili dimenzija prtljaga. Takođe, osigurava da vaši lični predmeti budu bezbedni i da se izbegnu kašnjenja prilikom bezbednosnih provera.

Saveti za efikasno pakovanje prtljaga za avion

Efikasno pakovanje može učiniti vaše putovanje avionom lakšim i prijatnijim. Evo nekoliko proverenih saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite dostupan prostor u koferu ili torbi i da vaš prtljag u avionu bude bezbedan i u skladu sa propisima, dok istovremeno osiguravate da su svi vaši esencijalni predmeti sa vama:

  • Planiranje unapred:pre pakovanja, napravite listu stvari koje su vam zaista potrebne. Razmislite o dužini putovanja, vremenskim uslovima na destinaciji i planiranim aktivnostima.
  • Koristite tehnike umotavanja ili slojevitog pakovanja: rolovanje odeće umesto presavijanja može uštedeti prostor i smanjiti gužvanje. Možete i postaviti teže stvari na dno prtljaga, a lagane predmete na vrh.
  • Upotreba kocki ili vreća za kompresiju:ovi pomoćni alati mogu vam pomoći da organizujete prtljag i dodatno uštedite prostor.
  • Ograničite tečnosti u ručnom prtljagu:pakujte samo neophodne tečnosti u skladu sa pravilima avio-kompanije o dozvoljenim količinama i pakovanju tečnosti. Razmotrite kupovinu putnih pakovanja ili upotrebu malih, ponovno upotrebljivih boca.
  • Elektronika i vredni predmeti u ručnom prtljagu:držite vredne predmete i elektroniku sa sobom u kabini radi sigurnosti.
  • Provera dvostruke namene predmeta:pakujte predmete koji imaju više funkcija, kao što su multifunkcionalni odevni predmeti ili elektronski uređaji, da smanjite količinu stvari koje nosite. Takođe, kabastiju obuću možete poneti na sebi i time uštedeti mesto u koferu.

Prateći ove savete, možete osigurati da je vaš prtljag optimizovan za putovanje i uživati u putovanju bez dodatnog stresa zbog prekomernog prtljaga ili zaboravljenih esencijalnih ličnih predmeta.

Šta sme da se unosi kao ručni prtljag u avionu?

Priprema ručnog prtljaga za putovanje avionom zahteva poznavanje pravila i ograničenja koja postavljaju avio-kompanije i regulative bezbednosnih agencija. Pravilno spakovani ručni prtljag može učiniti vaš tranzit kroz bezbednosne kontrole bržim i jednostavnijim i osigurati da vaše esencijalne potrepštine budu sa vama tokom leta. Evo detaljnog vodiča o tome šta sme da se unosi u ručni prtljag:

Osnovni lični predmeti

Lični dokumenti, pasoš i vize su neophodni za međunarodna putovanja. Novac, kreditne kartice i putno osiguranje treba uvek držati pri ruci. Ključevi, mobilni telefoni, slušalice, punjači i prenosive baterije (power bank) dozvoljeni su, ali se preporučuje da baterije budu unutar dozvoljenih granica kapaciteta.

Odeća i lična higijena

Osnovni komadi odeće, kao što su džemper ili šal, dozvoljeni su za slučaj hladnoće u kabini. Putni setovi za ličnu higijenu sa tečnostima manjim od 100 ml po pakovanju i ukupno ne više od 1 litra, pakovani u providnu, zatvarajuću plastičnu kesu.

Medicinski i sanitarni predmeti

Esencijalni lekovi, sa preporukom da imate lekarsku potvrdu ili recept za lekove na recept. Naočare, kontaktne sočiva i srodni pribor. Male količine kozmetike i ličnih higijenskih potrepština.

Hrana i piće

Bebi hrana i mleko, kao i specijalna dijetetska hrana, uz napomenu da možda budu podvrgnuti dodatnoj proveri. Pakovana hrana i grickalice su dozvoljene, ali treba biti svestan ograničenja.

Elektronski uređaji

Laptopovi, tableti, fotoaparati i slični elektronski uređaji su dozvoljeni u ručnom prtljagu. Može biti zatraženo da ih izvadite za posebnu proveru tokom prolaska kroz kontrolu. Imajte to u vidu i držite ih nadohvat ruke

Ograničenja za tečnosti

Tečnosti, aerosoli i gelovi u količinama do 100 ml po pakovanju, smešteni u jednoj providnoj plastičnoj kesici zapremine do 1 litre, po putniku. Ovo uključuje vodu, pića, parfeme, losione, paste, i slično.

Šta ne sme da se unosi u ručnom prtljagu?

Pakovanje ručnog prtljaga za putovanje avionom dolazi sa specifičnim ograničenjima koja su dizajnirana da očuvaju bezbednost svih putnika i članova posade. Iako mnogi od nas znaju osnovna pravila o tečnostima i elektronici, lista zabranjenih predmeta u ručnom prtljagu često može biti iznenađujuće duga i specifična. U nastavku su detaljno objašnjena neka od ograničenja.

Oštri predmeti

Noževi, makazesa oštricama dužim od 6 cm, bodeži i svi drugi oštri predmeti strogo su zabranjeni u ručnom prtljagu. Anegdota koja to potvrđuje dolazi od jednog carinika koji je pronašao antički bodež sakriven unutar rolni papira za crtanje. Iako je putnik tvrdio da je to bio deo njegove umetničke kolekcije, predmet je morao biti zaplenjen radi bezbednosti.

Alati

Alati koji mogu biti upotrebljeni kao oružje, uključujući šrafcigere, čekići i bušilice, ne smeju se nositi kao ručni prtljag u avionu ukoliko ne želite da vam budu zaplenjeni.

Eksplozivne i zapaljive materije

Sve vrste eksploziva, uključujući vatromet, šibice i zapaljiva tečna goriva, su zabranjene. Jedno od najčešćih iznenađenja za putnike je to da čak ni šibice ili upaljači nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu na nekim letovima.

Hemijske supstance

Otrovne ili štetne hemijske supstance, uključujući hlor, izbeljivač i sprejeve za samoodbranu, strogo su zabranjene.

Sportska oprema

Oprema koja može biti upotrebljena kao oružje, kao što su bejzbol palice, štapovi za golf i štapovi za pecanje. Ukoliko planirate pecanje, radije potrebnu opremu spakujte u predati prtljag.

Tečnosti iznad dozvoljenih količina

Iako su tečnosti dozvoljene u ograničenim količinama, sve što premašuje dozvoljeni limit od 100 ml po pakovanju mora biti zapakovano u čekirani prtljag. Vodite računa o ovom pravilu kako ne biste došli u situaciju da morate ostaviti na aerodromu svoj skupoceni parfem ili dragu kozmetiku.

Uvek je bolje proveriti najnovija pravila i regulative avio-kompanije i aerodroma pre polaska, kako biste izbegli neprijatnosti i osigurali miran let.

Šta sme da se unosi kao predati prtljag u avionu?

Predati prtljag u avionu nudi veću fleksibilnost u pogledu onoga što možete poneti na putovanje, omogućavajući vam da ponesete veće količine tečnosti, alata i drugih predmeta koji nisu dozvoljeni u ručnom prtljagu. Međutim, iako su pravila manje stroga, i dalje postoje ograničenja koja treba imati na umu. Evo šta generalno sme da se unosi u predati prtljag.

Veće količine tečnosti i toaletnih potrepština

Za razliku od ručnog prtljaga, u predatom prtljagu možete nositi šampone, kreme, losione i druge toaletne potrepštine u punim veličinama. Ovo je posebno korisno za duža putovanja ili za one koji putuju sa posebnim proizvodima za negu. Stoga, ako putujete na more, slobodno spakujte u kofer sav SPF i mleka za telo koje ste zamislili.

Alati i sportska oprema

Većina alata koji se ne smeju nositi u ručnom prtljagu, kao što su odvijači, čekići i slično, mogu se bezbedno spakovati u predati prtljag. Isto važi i za većinu sportske opreme, uključujući štapove za golf, skije i štapove za planinarenje, što ih čini idealnim za avanturistička putovanja.

Elektronski uređaji

Iako je preporučljivo nositi vredne elektronske uređaje sa sobom u ručnom prtljagu, veći elektronski uređaji kao što je na primer profesionalna fotografska oprema mogu se takođe čekirati, pod uslovom da su adekvatno zaštićeni od oštećenja.

Odevni predmeti i dodatna oprema

Predati prtljag je idealan za pakovanje dodatnih odevnih predmeta, obuće i pribora koji su vam potrebni za putovanje, omogućavajući vam da se pripremite za svaku priliku bez brige o ograničenjima prostora.

Važno je napomenuti da, iako predati prtljag nudi veću slobodu, i dalje postoje predmeti koji su strogo zabranjeni:

  • litijumske baterije;
  • rasklopiva pomagala za kretanje koja sadrže napajanje litijum-jonskim baterijama;
  • gasovi i materije sklone oksidaciji;
  • toksične ili korozivne supstance;
  • radioaktivni i namagnetisani materijali;
  • granate, dinamiti, tečna goriva i sve druge zapaljive tečnosti.

Specifične situacije i izuzeci kada prtljag u avionu može odstupati od pravila

Putovanje avionom može doneti specifične izazove za putnike sa posebnim potrebama ili one koji nose nesvakidašnje predmete.

Saveti za putnike sa posebnim potrebama

Putnici koji putuju sa decom, posebno sa bebama, imaju pravo na dodatni prtljag za bebinu opremu, uključujući kolica, auto-sedišta i prenosive krevece. Većina avio-kompanija omogućava da ova oprema bude predata bez dodatnih troškova. Za putnike koji zahtevaju pomoćna sredstva, kao što su invalidska kolica ili uređaji za pomoć pri kretanju, avio-kompanije obično nude asistenciju i posebne aranžmane za njihovo čuvanje i transport.

Prekomerni prtljag za avion i specijalni predmeti

U situacijama sa prekomernim prtljagom, najbolje je unapred se informisati o politici avio-kompanije vezanoj za dodatne troškove. Planirajte i razmislite o alternativama, kao što su slanje dela prtljaga kurirskim službama ili optimizacija pakovanja.

Za specijalne predmete, poput muzičkih instrumenata ili sportske opreme, neophodno je proveriti pravila avio-kompanije o transportu ovakvih predmeta. Neke avio-kompanije dozvoljavaju da se ovi predmeti smatraju ručnim prtljagom ili predmetom lične upotrebe, dok druge mogu zahtevati specijalno pakovanje ili rezervaciju dodatnog sedišta.

U svim specifičnim situacijama, ključ uspešnog putovanja leži u ranom planiranju i komunikaciji sa avio-kompanijom. Ovo je posebno značajno ukoliko prvi put putujete avionom. Obezbedite sve potrebne informacije i dogovore pre vašeg dolaska na aerodrom, kako biste izbegli bilo kakve neugodnosti ili kašnjenja. Takođe,upoznajte se sa najnovijim regulativama i pravilima aerodroma i kompanije preko koje putujete, jer se ona mogu često menjati.

Da biste osigurali bezbrižno putovanje, preporučujemo da direktno proverite sa svojom avio-kompanijom sve što vas interesuje kako biste dobili najtačnije i najaktuelnije informacije za prtljag u avionu. Posetite zvaničnu web stranicu prevoznika ili kontaktirajte njihovu službu za korisnike, posebno ako planirate da putujete sa neobičnim predmetima ili imate posebne zahteve. Pravovremena provera i prilagođavanje vašeg prtljaga pravilima avio-kompanije ključni su za izbegavanje neprijatnih iznenađenja na aerodromu i osiguranje da će vaše putovanje početi i završiti se što prijatnije.

Za dodatni komfor pri putovanju, ostavite svoje vozilo na parkingu na aerodromu i prepustite se uživanju i odmoru znajući da je vaš auto na bezbednom.